Поради повишения интерес към
"Тортата на Галя"
тук публикуваме рецептата, любезно предоставена ни
от самата Галя...

 

 

Тортата на Галя

Продукти:

5 яйца
1 чаша захар

1 чаша стафиди
1 чаша орехи
1 чаша брашно
1/2 чаша течен мед
1 ч.л.(равна) сода

За крема:

1 литър сметана и 1 чаша захар

      И така... От вечерта приготвяме сместа. Яйцата леко разбиваме(съвсем леко-може с вилица), добавяме всички продукти по един... Орехите-предварително начукани или нарязани не много на дребно. Меда-задължително течен. Ако е захаросан може да го разтопите. Така приготвената смес оставяме минимум за 6 часа в хладилника. Целта - содата взаимодейства с меда и се получава много добра въздушност, без да са разбивани яйцата...

     На другия ден изпекох блатовете... От сместа разстилам с лъжица на дъното на предварително намазана с малко олио кръгла тавичка или дъно на електрическа тенджера. Налива се толкова, колкото да покрие и се пече. В процеса на печене блатовете се надуват доста.Дебелината им не трябва да е повече от 2-3 см. Аз разпределих сместа предварително в 4 чаени чаши, за да се получат почти еднакви. Ако тавичката е по-голяма, блатовете може да са и 3.

     Блатовете се пекат до кафяво. Стават доста бързо... оставете блатовете да изстинат поотделно...

     След това намазваме с крема и слепваме. Обилно се намазва с крем тортата и отгоре (за най-горния слой в сметана може да се добави малко желатин за закрепване, ако ще се сервира след 1-2 дена). Може да се поръси с орехи или настърган шоколад (украсата оставям на индивидуална фантазия)

      За крема:

     Сметаната непременно трябва да е студена. Изсипва се в дълбока купа, прибавя се захарта и се разбива с миксер около 10 минути (докато стане достатъчно гъста. Трябва да не се прекалява с разбиването, за да не стане като масло).

       Успех на всички кулинари